Ben jij een teamleider?

 

 

Als teamleider ben jij verantwoordelijk voor het begeleiden van een groep mensen om het maximale uit zichzelf en elkaar te halen. Dit doe je op verschillende vlakken. Jouw organisatiedoelen behalen, dat is een en misschien wel de meest bekende. Maar ook het veilig stellen of motiveren op psycho-sociaal vlak. Een plezierige, goede samenwerking, waar vertrouwen plaats vindt.

Verder ben jij ook verantwoordelijk voor de manier waarop de organisatiedoelen worden bereikt. Dus eigenlijk waarop je samenwerkt. Een efficiënte, effectieve manier van het bundelen van de verschillende mensen, karakters en de verschillende talenten.

Je hebt ook te maken met een stuk ontwikkelen, opvoeden, spiegelen, een stuk waarderend begeleiden van jouw teamleden, zodat ze de juiste mindset hebben.

 

Teamleider zijn, is heel anders dan teamlid zijn. Als teamleider denk je in een breder perspectief. Je bent strategische meer op de hoogte, je denkt in langere lijnen. Je weet wat er komen gaat, jij hebt jouw eigen visie op wat belangrijk is. Maar je denkt ook in de breedte. Wat zijn de consequenties wat je doet? Hoe hebben andere mensen impact op de acties die jij en jouw team bewerkstelligen? Je kijkt ook breder buiten jouw team. Misschien zelf buiten de organisatie. Je moet een goed beeld krijgen, wat voor jou ligt en wat naast jou ligt.

Als teamleider sta je niet boven jouw teamleden, maar wel op een bijzondere positie. Waar teamleden uitvoerende taken hebben, heb jij een veel meer verbindende en vertalende functie. Het kan zijn dat jij als teamleider ook uitvoerend bent. Dit vergt een net andere manier van leiding geven.

Het is een natuurlijk verschijnsel dat diegene die de lijnen uitzet ook in een bepaalde vorm op een voet stuk wordt gezet. Het is immers iemand die meer informatie heeft en meer bevoegdheden heeft. Het gat tussen de teamleider en teamleden kun je verkleinen of vergroten. Dit is een keuze. Hoe groter het gat, hoe meer directief en instruerend jij als teamleider zult zijn. Je zult minder worden tegengesproken en als gevolgd wordt er ook minder meegedacht. Hoe kleiner het gat, des te meer collegiaal en makkelijker jij aanspreekbaar bent. Dit heeft als voordeel dat de teamleden meer meedenken en meer input geven en daardoor meer betrokken zijn voor de gemaakte beslissingen.

De manier waarop jij jouzelf als teamleider opstelt, bepaalt voor een groot deel hoe effectief je zult zijn in de verschillende leiderschapsstijlen.

 

Hard op de feiten, zacht op de relatie is een mooie mix. Hierbij ben jij concreet als het gaat over de verwachtingen, de manier waarop deze doelen worden bereikt. Zacht op de relatie betekend dat jij snapt dat je te maken hebt met mensen en niet met processen en machines. Dit betekend dat je investeert in wederzijds vertrouwen en afhankelijkheid. Dat je verantwoording neemt en geeft. Dat je mensen laat meedenken en dat je de tijd neemt om te snappen wie er tegenover jou staat. Dat je probeert te doorgronden, hoe jouw teamleden denken en op welke manier ze ergens op reageren.

 

Het uitspreken van verwachtingen van jouzelf als teamleider, maar ook het later uitspreken van de verwachtingen die er zijn van jouw teamleden, is een heel belangrijk onderdeel voor het creëren van vertrouwen. Wanneer dit niet duidelijk gedaan wordt, ontstaat er teleurstelling. En teleurstelling is een voedingsbodem voor wantrouwen.

 

Als teamleider wordt er een bepaalde tactisch vermogen van jou verwacht. Sociaal tactisch en productiegericht tactisch. Er wordt verwacht dat jij organisatiedoelen kunt vertalen in concrete acties voor jouw teamleden, waar zij zelf verantwoording voor kunnen nemen. Er wordt verwacht dat jij jouw team op een goede manier managet. Zodat men met plezier naar het werk gaat en energie krijgt van de samenwerking. Waardoor alles sneller en met meer energie gedaan kan worden.

Als teamleider wordt er van jou verwacht dat je vooruit kijkt en terug kijkt. Dat jij jouw teamleden meeneemt in jouw visie. Dat je ze uitlegt, bevraagt en prikkelt om breder en langer te denken. Afhankelijk van het vaardigheidsniveau en betrokkenheid wordt er van jouw verwacht dat jij op verschillende manieren leiderschap kan tonen. Dit is moeilijker dan gedaan. Er is slechts een klein deel, minder dan 5 procent van mensen in leidinggevende functies, die verschillende manieren van leiderschap kunnen toepassen. Op het moment dat jij dit niet kan, betekend dat de effectiviteit van jouw team vermindert en dat de kans op passiviteit toeneemt.